
Food
Design
Library
Onze food design bibliotheek is de eerste ter wereld. Food design is een nieuw vakgebied.
Hoewel de eerste food designers ruim 25 jaar geleden begonnen is de discipline pas in de laatste 10 jaar echt wereldwijd verspreid geraakt. Je hebt tegenwoordig food design opleidingen en organisaties. Dat is niet zo gek. Food design gaat niet over mooi eten. Het gaat over anders kijken naar iets wat je al denkt te kennen: Eten. Maar wat is eten eigenlijk? Waarom eten mensen wel varkens maar geen honden? Wel wortels maar geen korstmos?
Duik in de wereld van food design.
Food designers gebruiken eten om je anders naar de wereld te laten kijken. Soms maken ze diners en proeverijen. Maar heel vaak maken ze ook toekomstvoedsel, doen ze workshops om kinderen groenten te laten eten, helpen ze mensen met alzheimer herinneringen terug te halen met eten, of maken ze nieuwe toepassingen voor zeewier bijvoorbeeld.
Food designers hebben een dienende rol. Ze makken bruggen. Tussen boeren en consumenten bijvoorbeeld. Tussen wetenschappers en kinderen of tussen bacteriƫn en kunstenaars. Die bruggen zijn geen gewone bruggen. Het zijn eerder een soort achtbanen met loopings. Terwijl je van de ene- naar de andere kant van de brug kunt gaan, zweef je over de kop, en zie je de wereld even anders. Dat is de rol van de food designer; om dingen die we voor lief nemen weer betoverend te laten zijn. Om de achterkant van eten te laten zien. Om je verwonderings-knop over eten aan te zetten.
In de Food design bibliotheek kun je zien wat food designers van over de hele wereld allemaal doen en kun je lezen hoe ze daar over denken, welke strategiƫen ze daar voor gebruiken, en wat ze inspireert.
De bibliotheek is nog in ontwikkeling en nog lang niet compleet. Net zoals het vakgebied zelf.
Ga lekker zitten, blader door de boeken en doe inspiratie op.
food design shop
In de bibliotheek vind je ook een food design shop. Met food design boeken, maar ook andere inspirerende cadeaus voor je zelf of om cadeau te geven.
